Jägar- och samlarkost
Naturlig föda för människor är den föda vi har ätit de senaste 6 miljoner åren sedan vi skildes från oss och vår närmaste släkting schimpansens anfader. Sedan dess har vi levt som samlare av frukt, bär, grönt, nötter, svamp och insekter. När vi lärde oss tillverka verktyg för c:a 2,5 miljoner år sedan (Homo Habilis) och kontrollera elden för c:a 1 miljon år sedan (Homo Erectus) åt vi allt mer blötdjur, fisk och animalier.
Först för 10.000 år sedan uppstod jordbruket och spannmålet, för 5000 år sedan boskapsskötseln. Om de 6 miljoner åren motsvarade ett år, skulle det förstnämnda vara kl.10 på nyårsafton och det sistnämnda kl.17... Men ändock den största kulturella revolutionen i människans historia. Från att ha samlat och jagat vår föda från hand till mun började de flesta av oss producera den (även om det än i våra dagar finns några jägare och samlare kvar). På den korta tiden har inte våra kroppar anpassat sig till den ändrade huvudsakliga födan. Fortfarande tål inte 70-80% av jordens befolkning komjölk, fortfarande får en stor del allvarliga biverkningar av allt fröätande (spannmål) som magsår, energiöverskott, glutenintolerans, autoimmuna sjukdomar, diabetes o.s.v. Vi är lika lite fröätare som hästar, de är gräsätare av naturen.
Så det som har kommit de senaste 10.000 åren är för oss egentligen onaturligt. Vi kan äta det, och till viss del tillgodogöra oss det, men vi får ofta allvarliga biverkningar av det.
Först för 10.000 år sedan uppstod jordbruket och spannmålet, för 5000 år sedan boskapsskötseln. Om de 6 miljoner åren motsvarade ett år, skulle det förstnämnda vara kl.10 på nyårsafton och det sistnämnda kl.17... Men ändock den största kulturella revolutionen i människans historia. Från att ha samlat och jagat vår föda från hand till mun började de flesta av oss producera den (även om det än i våra dagar finns några jägare och samlare kvar). På den korta tiden har inte våra kroppar anpassat sig till den ändrade huvudsakliga födan. Fortfarande tål inte 70-80% av jordens befolkning komjölk, fortfarande får en stor del allvarliga biverkningar av allt fröätande (spannmål) som magsår, energiöverskott, glutenintolerans, autoimmuna sjukdomar, diabetes o.s.v. Vi är lika lite fröätare som hästar, de är gräsätare av naturen.
Så det som har kommit de senaste 10.000 åren är för oss egentligen onaturligt. Vi kan äta det, och till viss del tillgodogöra oss det, men vi får ofta allvarliga biverkningar av det.
Man kan dela upp den onaturliga födan i fem grupper som man ska undvika för att må bäst:
UndvikSpannmål: d.vs. allt gjort av frön, som mjölmat, bröd, ris, pasta, bulgur
|
Ersätt medGrönsaker (allt utom onaturliga baljväxter som innehåller svårsmälta fibrer och östrogenframkallande ämnen) och måttligt med rotfrukter om man vill tappa vikt.
|
Mejeriprodukter-mjölkprodukter, ost, keso, grädde
|
Vatten (kalcium finns rikligt i animalier och tas lättare upp därifrån)
|
Socker: allt raffinerat socker.
|
Ät dock obegränsat med frukt och bär. Ingen jägare och samlare skulle under 6 miljoner år gå under ett fruktträd och säga ”det där är j-t gott, men jag äter inte det där…” se klippet men han som klättrade upp i ett 40 m högt träd för lite honung. Visst har mycket av det gröna vi äter modifierats, men välj ekologiskt.
|
Salt: allt salt vi behöver finns naturligt i maten, behöver ej tillsättas
|
Ta bort, kan börja ersätta med örtsalt
|
Hårda matfetter: onaturligt med Becel eller margarin, massa skit i.
|
Ersätt med oliv- eller rapsolja, eller kokosfett som har varit en viktig fettkälla så länge vi existerat.
|
Vad ska man äta då?Se ovan, men helst så vilt, ekologiskt och blandat (för att variera näringsinnehållet) som möjligt av:
Om du köper viltkött, kom ihåg att undvika djur skjutna med blyammunition. Den dödar våra vackra örnar som får i sig slaktrester med mycket bly i. Så fråga innan du köper, vad djuret är skjutet med. |
En ypperlig jägar-och samlarfrukost bestående av tre stekta ekologiska ägg, kryddade med svartpeppar, två olika frukter, en näve hasselnötter, och en kopp örtte.
|
Andra s.k. dieter då?
- "Raw food": vi lärde oss kontrollera elden för en miljon år sedan, och har till stor del ätit tillagad föda sedan dess, vilket möjliggjorde ett större näringsuttag ur maten, vilket var en förutsättning för vår biologiska utveckling...
- Vegetariskt/vegan: vi är absolut inte utvecklade för att äta enbart vegetabilier, även om vi kan göra det i flera år. Hos nutida jägare-och samlare (är inte semijordbrukare) så ser man en fördelning på c:a 40% animalier och 60% vegetabilier. Miljoner år gamla kökkenmöddingar avslöjar att vi även åt animaliskt. Våra jaktvapen, fångstgropar och fossiler från vapendödade djur likaså. Vår hjärnor blev större då vi åt mer animaliskt. Vissa näringsämnen kan vi inte ens få från endast vegetabilier, att man måste ta näringstillskott säger allt. Men självklart kan det vara rätt att följa den dieten för klimatets eller för att man vill protestera mot den dåliga djurhållningen, men man kan inte försvara det med att vi skulle vara utvecklade för det.
- LCHF: för onyanserad. Ja, vi är gjorda för att äta fett, men rätt sådant, som fet fisk, nötter, feta grönsaker, men inte mejeriprodukter. Kolhydratfobi: ej raffinerat socker, men självklart frukt, bär och rötter. Protein: självklart ja till animalier, men nej till mejeriprodukternas eller baljväxternas protein.
- Tallriksmodellen: vi är inte fröätare av naturen, svenska folket har bara blivit fetare och fetare tack vare den, bara gynnat LRF. Givit oss välfärdssjukdomar.
Länkar
- Nestorn inom svensk stenålderskost (paleo) Staffan Lindebergs ålderdomliga men mycket informativa hemsida
- Samband snabbmat och bl.a. infertilitet, Washington Post
- Sjukt livsmedelssystem
- Den stora ätstörningen. Pod på Sveriges radio: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/873649?programid=950